Musiikin hahmotusaineet:

Musiikin hahmotusaineet

 kategoriassa Musiikin hahmotusaineet

Musiikin hahmotusaineet 2024-2025

Alla oleviin ryhmiin voit ilmoittautua kansliaan. Jos et tiedä mihin ryhmään oppilaan tulee ilmoittautua, voit varmistaa asian soiton-/laulun opettajalta.

MUSARI synt. 2015-2017

Musari on teorian alkeisryhmä vasta-alkajille ja nuorille oppilaille (synt. 2015-2017). Ryhmässä opetellaan musiikin hahmottamisaineita tekemisen kautta, eli soitetaan, lauletaan ja liikutaan yhdessä. Lukuvuoden aikana tutustumme pianoon, kitaraan, ukuleleen ja moniin muihin rytmi- ja melodiasoittimiin. Improvisoidaan ja harjoitellaan omien laulujen sävellystä ja sanoittamista. Ryhmä soveltuu niin vasta-alkajalle kuin musiikkiopiston oppilaalle. Musari tukee  musiikkiopiston instrumenttiopintoja ja opetuksessa käydään läpi MuHa 1-sisältöjä toiminnan kautta. Aloitus viikko 34.

Musari ma klo 15:15-16:00 Kaunaisten uimahalli, opettaja Heini Mansikkakorpi

Musari ti klo 14:30-15:15 Kauniaisten uimahalli, opettaja Heini Mansikkakorpi

MUSIIKIN HAHMOTUSAINEET (”MuHa”)

Aloitus viikko 34. Kurssit on suotavaa suorittaa järjestyksessä.

Muhan opiskelu on suositeltavaa aloittaa 9-10-vuotiaana. Suosittelemme myös suoritusten tekemisen yhtenä jaksona siten, että kaikki musiikin hahmotusaineet niin perusopinnoissa kuin syventävissä opinnoissa ovat suoritettuna ennen toisen asteen, esim. lukion, opintojen alkua.

Perusopinnot

MuHa 1  ti klo 16:00-16:45 Mäntymäen koulun musiikkiluokka, opettaja Tuija Niittynen
MuHa 1 to klo 16:15-17:00 Hagelstamska skolanin musiikkiluokka, opettaja Hanna Nikamaa

MuHa 2 ti klo 16:45-17:30 Mäntymäen koulun musiikkiluokka, opettaja Tuija Niittynen

MuHa 2 to klo 17:00-17:45 Hagelstamska skolanin musiikkiluokka, opettaja Hanna Nikamaa

MuHa 3 to klo 18:00-19:00 Hagelstamska skolanin musiikkiluokka, opettaja Hanna Nikamaa

       MuHa 3 verkkokurssi, opettaja Hanna Nikamaa*

       MuHa 3/Laulupaja ti klo 17:45-18:45 Mäntymäen koulun musiikkiluokka, opettaja Tuija Niittynen**

       Tule, täydennä ja paikkaa-osaamiskurssi ti klo 18:45-19:45 Mäntymäen koulun musiikkiluokka, opettaja Tuija Niittynen***

Yleinen musiikkitieto (YMT) to klo 19:00-20:00 Hagelstamska skolanin musiikkiluokka, opettaja Hanna Nikamaa

       Yleinen musiikkitieto (YMT) verkkokurssi, opettaja Hanna Nikamaa*

* Verkkokurssi: Kurssi opiskellaan omaan tahtiin verkossa kotoa käsin. Teknistä osaamista tarvitaan sen verran, että osaa tehdä käyttäjätunnukset sivulle, ottaa valokuvia, tehdä nauhoituksia ja ladata tiedostoja palvelun palautuskansioihin. Opettaja opastaa tehtävien palauttamiseen liittyvissä teknisissä kysymyksissä.

** Laulupaja: Voit suorittaa MuHa 3 laulamalla. Laulupajassa keskitytään yhdessä laulamiseen ja käydään läpi teorian peruselementtejä laulamisen kautta.

       *** Onko MuHa jäänyt unohduksiin? Haluatko vahvistaa nuotinlukutaitoasi? Tai saada kaverit kiinni MuHa-opinnoissa? Haluaisitko oppia laulamaan nuotista itsevarmasti? Uusi musiikin hahmotusaineiden   osaamisen täydennyskurssi. Kurssin sisältö muokataan osallistujien toiveiden mukaan.

Syventävät opinnot, suppeat kurssit

Moduulikurssit soveltuva oppilaille, jotka eivät hakeudu musiikin ammattiopintoihin. Moduulikursseilla, eli teoriaopintojen suppeilla kursseilla, opetus perustuu musiikin hahmotusaineiden perusteisiin, joita vahvistetaan I-kurssin perusteilla. Kurssi perustuu oppilaan itsenäiseen työskentelyn opettajan ohjauksessa. Moduulikurssi kattaa kahdeksan opetuskertaa.

Voit vapaasi valita oman kiinnostuksen mukaisesti kolme moduulia. Uutuutena tarjoamme erityismoduuleja, joista voit vapaasti valita yhden moduulin korvaamaan yhden perusmoduulin. Esimerkiksi tarvittavista kolmesta moduulista yksi voi olla erityismoduuli ja kaksi perusmoduulia. Vaihtoehtoisesti valitset kolme perusmoduulia. Moduuleja ei tarvitse suorittaa järjestyksessä.

Perusmoduulit (valitse vähintään kaksi)  

Moduuli 1: Solfa I (22.8 – 10.10 2024) to klo 17:00-18:00 Vallmogård, opettaja Kai Pihlström

Moduuli 2: Teoria I (24.10 – 12.12.2024) to klo 17:00-18:00 Vallmogård, opettaja Kai Pihlström

Moduuli 3: Sovitus I (9.1.2025 – 6.3.2025) to klo 17:00-18:00 Vallmogård, opettaja Kai Pihlström

Moduuli 4: Populaarimusiikin historia I (13.3.2025 – 8.5.2025) to klo 17:00-18:00 Vallmogård, opettaja Kai Pihlström

Erityismoduulit (näistä voit valita yhden) UUTUUS

Erityismoduuli 1: Koskettimet haltuun (20.8-8.10.2024) ti klo 19:45-20:45 Mäntymäen koulun musiikkiluokka, opettaja Tuija Niittynen. Kurssi tarkoitettu oppilaille, joiden pääinstrumentti on jokin muu kuin piano. Syvennä musiikinteorian ymmärrystäsi pianonsoiton avulla. Opi soittamaan kolmi- ja nelisointuja sekä yksinkertaisia melodioita oman instrumenttisi harjoittelun tueksi.

Erityismoduuli 2: Nuotinkirjoitusohjelman käyttö PERUSTEET (22.10-10.12.2024) ti klo 19:45-20:45 Mäntymäen koulun musiikkiluokka, opettaja Tuija Niittynen. Opi käyttämään Musescore-nuotinkirjoitusohjelmaa. Kurssilla kirjoitetaan sovitus omavalintaisesta kappaleesta esim. omalle soittimelle ja pianolle. Kurssin jälkeen sovitu pyritään esittämään esim. musiikkiopiston matineassa. Kurssia varten tarvitset käyttöösi oman kannettavan tietokoneen.

Eritysmoduuli 3: Musiikista tarinaksi – tarinasta musiikiksi (7.1.2025-4.3.2025) ti klo 19:45-20:45 Mäntymäen koulun musiikkiluokka, opettaja Tuija Niittynen. Mitä kevättalvinen metsä kuulostaa? Miten soittaisit auringonpaistetta? Tällä luovuutta kutkuttelevalla kurssilla kirjoitetaan vapaavalintaisen instrumentaalikappaleen pohjalta tarina, sekä vapaavalintaisen tarinan/runon pohjalta pienimuotoinen sävellys. Kurssia vaten tarvitset käyttöösi oman kannettavan tietokoneen.

Eritysmoduuli 4: Nuotinkirjoitusohjelman käyttö JATKO (11.3.2025-29.4.2025) ti klo 19:45-20:45 Mäntymäen koulun musiikkiluokka, opettaja Tuija Niittynen. Jatkokurssi Nuotinkirjoitusohjelman käyttö PERUSTEET-kurssille. Kurssilla kirjoitetaan sovitus omavalintaisesta kappaleesta vähintään kolmelle instrumentille. Kurssin jälkeen sovitus pyritään esittämään esim. musiikkiopiston matineassa. Kurssia varten tarvitset käyttöösi oman kannettavan tietokoneen.

Syventävät opinnot, koko lukuvuoden kestävät kurssit

Kurssi soveltuvat oppilaille, jotka hakeutuvat musiikin ammattiopintoihin. Kurssit kestävät koko lukuvuoden ja teemoihin syvennytään tarkemmin kuin moduulikursseilla. Voit vapaasti valita oman kiinnostuksen mukaisesti kolme kurssia.

Solfa I laaja kurssi: tiedustelut opettaja Kai Pihlströmiltä.

Teoria I laaja kurssi: tiedustelut opettaja Kai Pihlströmiltä.

Harmonia I laaja kurssi: tiedustelut opettaja Kai Pihlströmiltä.

Sävellys-kurssi: tiedustelut opettaja Kai Pihlströmiltä.